dinsdag 11 augustus 2015

Griep!

Ik heb me de laatste tijd afgevraagd hoe dat werkt met de griep en de bijbehorende griepprik. Hoe besluiten wetenschappers welk beestje er voor de griep gaat zorgen? Kijken ze dan naar het virus van het jaar ervoor of kijken ze naar welk beest er in de winter aan de andere kant vd wereld zijn best doet om mensen ziek te maken?

We weten, dat er afgelopen jaar een heftige griep heerste in NL. We zijn trouwe lezers van het Nederlandse nieuws en waren dus volledig op de hoogte van de lange en heftige epidemie in Nederland. Ook dat de griepprik er "naast" zat was ons dus niet ontgaan.

Toen we op vakantie waren in NL zijn we ook allemaal niet lekker geweest. Geen echte griep,  maar snotterig, zere keel, niet lekker. Nu is dat niet gek als je zo'n lange resi hebt gemaakt natuurlijk en we zijn er gezond en wel uit gekomen.

En nu is de griep in Tapanui. Behoorlijk!
Van de 57 kinderen die er in de bovenbouw zaten waren er afgelopen vrijdag maar 22 op school. De rest zat ziek thuis. Op het hoogtepunt ( ik hoop althans dat we die inmiddels hebben gehad) was er minder dan 50 % van de leerlingen op school. Ook de docenten moesten eraan geloven,waardoor de  resterende docenten zo goed en kwaad als het ging de weinige leerlingen na de verplichte vakken maar probeerden te vermaken met films, spelletjes en het instampen van goede handenhygiene. Iedere klas werd voorzien van een handendesinfectans en ouders werd opgedragen de kinderen thuis te laten tot 2 dagen nadat alle ziekteverschijnselen verdwenen waren.

Het aantal afwezige kinderen was zo opvallend, dat de krant er een stukje aan heeft gewaagd. Heriot school en Waikoikoi school hadden niet zo'n hoog ziekteverzuim. En de middelbare school in Tapanui ook niet. Zou het dan toch iets in de school zelf zijn? Lag het aan het water misschien?

Maar het virus is geduldig en wacht zijn kans af.... vandaag hoorde ik, dat ook op de middelbare school de kinderen zo zoetjes aan een voor een neergaan.....als vliegen..... Want in een klas 5 kinderen ziek is veel als de klas maar uit 17 leerlingen bestaat!

Ons gezin is tot nu toe de dans ontsprongen. En ik heb daar eens over lopen filosoferen. Of wij hebben het virus al gehad toen we op vakantie waren in NL. Dat zou in houden, dat dit virus eerst in Europa was en nu hier aan de slag is gegaan. Het zou ook nog kunnen, dat wij gezellig dit virus hebben meegenomen vanuit Nederland en daarna de mensen hier gezellig hebben laten kennismaken met een echte, onvervalste Nederlandse griep. Dat zou natuurlijk een beetje belangenverstrengeling zijn, want laten we eerlijk zijn; Fons ziet ze allemaal gezellig weer op zijn werk verschijnen, hoestend, proestend en wel.

Het andere scenario is er een die we al vaker hebben meegemaakt. Fons komt de gehele dag op de praktijk in aanraking met allemaal virussen, bacterien en ander gezellige ziektemakers. Hij is er dan immuun voor geworden.
Wij als gezin worden niet ziek, totdat de griepepidemie al helemaal op zijn retour is. Dan krijgen wij het ook nog eens. Mijn theorie hierachter is, dat Fons iedere dag weer van alles meeneemt van zijn werk en dat wij daar als gezin aan worden blootgesteld, En na wekenlang gebombardeerd te zijn trekt ons immuunsysteem het allemaal niet meer en worden wij ook ziek. Tuurlijk, ze kunnen ook ziek worden omdat ze op school worden aangehoest door vriendjes. Kan.

Maar wees eerlijk; dit klinkt veel aannemelijker, toch?
Ik ga voor de zekerheid toch nog maar een extra vitamine tabletje scoren zo.... je weet maar nooit....


Geen opmerkingen:

Een reactie posten