NZ is een land waar veel melk geproduceerd wordt. Veel daarvan is voor de export. En China is een van de grootste afnemers, omdat daar de mensen de eigen melk niet vertrouwen ( zo zijn er kinderen gestorven omdat er gezellige mixjes gemaakt werden van het babymelkpoeder).
Maar een paar weken geleden kwam Fonterra ( de Campina van NZ zeg maar) met het nieuws naar buiten, dat er een e. coli bacterie ergens in het systeem aangetroffen was. Iedereen van slag, melkprijs daalde weer ( volgens sommige mensen had Fronterra dat ook daarom gedaan. Als de melkprijs daalt, betalen zij minder aan de boeren). Dat was groot in het nieuws hier.
NZ heeft ook veel bijen en manuka struiken. En van die bloemen wordt er manuka honing gemaakt, waarvan sommige met een actieve manuka factor. Dat schijnt heel gezond voor je te zijn. Maar hoewel het aantal bijen en struiken niet was toegenomen de afgelopen jaren, is de exprot van manuka honing de pan uitgerezen. En toen waren er een paar slimme Britten die die peperdure honing ( 20 euro voor een potje honing is niet vreemd) gingen testen en wat bleek? Er zat vaak geen actieve factor in! Het was soms zelfs geeneens manuka honing! Najaa....
Ik heb me altijd al afgevraagd hoe je ervoor kunt zorgen, dat jouw bijen alleen maar manuka nectar pakken. Je zal maar een deel van die bijen hebben die denken: ja, ja, manuka is oke, maar ik ben meer een klaverbij. Dan gooit zo'n groepje dwarsliggers wel mooi je hele oogst in de war! Of zou manuka gewoon voor zoveel procent uit manuka moeten bestaan, zodat je een marge hebt?
In ieder geval staan alle imkers (want zij waren het niet) op hun achterste benen en wordt er nu driftig gecontroleerd om meer gezichtsverlies te voorkomen.
Kijk, dan heb je als bij toch wel een aardig uitzicht! |
Tsja, en dan heb je nog het sperma schandaal...... De koeienbusiness is hier groots. En als jij als boer goeie melkkoeien wilt hebben volgend jaar, moet je zaad van een goede stier hebben. Dus dan kijk je in een catalogus om te zien waar jij je zaad vandaan wil hebben. En nu blijkt er zomaar een topstier rond te lopen met een verzwegen genetisch defect. De kalveren die uit die stier geboren worden, hebben een andere haargroei waardoor ze niet goed tegen de zon kunnen . En laat dat nou net niet handig zijn, hier in NZ onder het gat in de ozonlaag (als die er nog is trouwens; laatste tijd niets meer van gehoord).
En dat gaat weer ten koste van de melkproduktie en dus van de inkomsten van de boer. En dat was nou net weer niet de bedoeling, daarom hadden die boeren een goede stier uitgekozen dachten ze.
Dus deze boeren gaan weer in gevecht met de eigenaar om zo te kijken , of ze compensatie kunnen krijgen.
Doet u mij deze maar..... |
Er zijn mensen die insemineren als werk hebben.... ik hou het bij bakken denk ik.... |
Zo.
Het Nieuw-Zeelandse nieuws volgen, snappen en kunnen reproduceren: check! Weer een stapje dichterbij nara de totale intergratie!