zondag 4 augustus 2013

Opzitten en handjes schudden (Marja)

Afgelopen vrijdagavond hadden we een officiele kennismaking met de leden van de medical trust. In deze gemeenschap zijn er mensen, die samen het wel en wee van de praktijk beheren. Zij hebben de managers, verpleegkundigen, receptionisten en de dokters in dienst. Eigenlijk zijn zij met zijn allen de baas van Fons dus. En die wilden gezellig de dokter welkom heten. Op een vrijdagavond om 18.00 in het clubhuis van de golfbaan.

En wij hadden geen idee wat we konden verwachten: moesten we zelf eten meenemen, werd dat geregeld, moesten we in pak of niet... je wil toch een beetje de juiste indruk maken, nietwaar?

Op school was het uitje ook al bekend ( echt, privacy is hier gewoon niet aanwezig....).

We waren er iets later dan we hadden bedacht (ander verhaal, komt nog) en hadden om 17:00 uur snel wat pasta bij de kinderen naar binnen gewerkt. Gelukkig, want ik kwam er achter, dat ene half uur te laat komen een volledig geaccepteerd gebeuren is ( dus dat even in mijn oren geknoopt. Scheelt veel frustratie!).

Toen Fons om 17:30 van zijn werk thuiskwam vertelde hij, dat het inderdaad de bedoeling was om zelf iets te eten mee te nemen (en wat te drinken), maar dat wij dat niet verplicht waren . Gelukkig had ik nog zelfgebakken koekjes in huis en konden we op pad. Niet in pak, gewoon in ons dagelijkse kloffie.

En eerlijk gezegd is het alles meegevallen. De trust bestaat uit veel boeren (schapen en melkveehouderij) en dat zijn ook niet van die mensen die houden van opzitten en handjes geven. Er waren in totaal zo'n 30 mensen en 8 kinderen. En het was wel gezellig. We hebben onze vuurdoop gehad zeg maar!

Op die avond hoorden we, dat er in NZ al meerdere dorpen hun dokterspraktijken hadden  moeten sluiten de afgelopen jaren, omdat ze geen dokter meer konden krijgen. Voor de mensen hier zou dat inhouden, dat ze 30 minuten rijden moeten voor de dichtsbijzijnde huisarts of nog verder, als je buiten het dorp woont. Dus ze zijn erg, erg gemotiveerd om ons hier te houden. Fons is ineens een VIP geworden en dat is iets, wara we even aan moeten wennen. Maar daar kunnen we uiteindelijk misschien wel een voordeel mee doen..... ik dacht iets in de zin van volledig betaalde vakantie naar NL, een verbouwing van de badkamer, een jaccuzzi in de tuin... ik ga zo vast maar een lijstje maken: kerst voor grote mensen!

Als ze een nieuwe dokter vinden zijn ze dan ook bereid om veel onkosten te betalen; tickets voor de dokter en het gezin bijvoorbeeld. Waarom ze dan zo'n tekort hebben? Omdat de dokters die net klaar zijn met hun studie hier, zitten met een mega studieschuld. En in Australie kun je voor drie dagen werken meer verdienen met meer vrije dagen dan dat je hier full time zou doen. Een NZ collega van Fons gaat verhuizen naar Australie om die reden. Ze gaat drie dagen in de week werken en als ze daar de 5 jaar volmaakt, krijgt ze er nog 300.000 Australische dollars bovenop als bonus. Dat is ruim 200.000 euro in de pocket. En dan heb je nog allemaal leuke extraatjes die ze gebruiken om je te lokken. Ik heb geen idee in wat voor gemeenschap je dan terecht komt en wat voor voorzieningen je daar hebt  als dokter ( soms ben je behalve huisarts ook meteen een ziekenhuisarts....verwijst zo makkelijk door he)

Het is, dat die spinnen en schorpioenen met niet echt aanstaan ( heb laatst het verhaal gehoord van een NZ dokter die tijdens het hardlopen was doodgebeten door een slang) en dat het daar zo warm kan worden, maar wie weet gaan we dat nog ooit eens een jaartje doen; dan wordt Fons een echte flying dokter, cool!!!..... Maar dat doen we dan pas  als de kinderen uit huis zijn, want dat verhuizen is een enorme aanslag op onszelf en gezin! 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten