donderdag 25 december 2014

Fijne kerstdagen!

Na de dramatische november maand ( wat weer betreft dan) hebben we de afgelopen weken ineens zomerweer!

Hier in ons deel van NZ houdt dat in, dat we een paar dagen heerlijk warm/heet weer hebben, afgewisseld met een paar dagen regen. Eigenlijk erg lekker dus. En omdat het altijd afkoeld als de zon ondergaat, is slapen voor de grote mensen vrij aangenaam. Geen muggen, redelijk koel in de slaapkamer. Alleen die sandflies he.... daar moeten ze toch echt iets voor uitvinden.


Gisteravond was het kerstavond. En dan is traditiegetrouw de kerstparade in Tapanui. De kerstmuziek schalt door de straten, er is een bbq ( natuurlijk) , de kerstman komt aan in het dorp en dan is er natuurlijk de optocht. Iedereen die wil kan meedoen. Kinderen lopen verkleed mee, lopend of op een versierde fiets. De brandweer doet mee met oude en nieuwe wagens, de ambulance is er en dan nog zo'n beetje alles wat er aan bedrijven en gemeenschappen  in Tapanui is: de kinderopvang, playcentre, transportbedrijven ( 4 vrachtwagens sterk, keurig opgepoetst),  de dansende tractors, een heuse stoomtractor, iedereen die een oude auto heeft..... Vorig jaar waren we er ook bij. We waren toen een half jaar in Tapanui en alles voelde nog een beetje onwennig.
Dit jaar voelde het al meer als "thuis". We kennen nu meer mensen die we groetten, we hadden wat aanspraak.
En de zon scheen.... iedereen in een t-shirt in vakantiesferen. Dat maakt toch dat het een hele leuke gebeurtenis is.

Maar ondanks de muziek had ik er niet echt een kerstgevoel bij. Ik heb jaren geleefd in een kersttijd waarin het koud, nat en donker was. Waar de lichtjes in de boom om 4 uur 's middags aangingen omdat het donker was en waar ik ze 's morgens vroeg aanzette omdat het de kamer zo mooi romantisch oplichtte. Nu hebben we net de langste dag gehad en moet ik wachten tot 22:30 wil ik kunnen genieten van datzelfde gevoel. Maar als het dan 24 graden is in huis is dat toch weer niet helemaal hetzelfde.

De ouders van een kennis wilden dit jaar een Europese kerst vieren. De bedoeling is, dat de gordijnen dicht gaan, zodat het lekker donker is in huis. Dan gaat de openhaard aan, de kalkoen komt op tafel ( gevuld en wel), vergezeld met dikke plakken ham, aardappelpureen en kerstcake als toetje. De dochter  ( volwassen vrouw) had een blik op de weersverwachting geworpen en gezegd, dat zij met haar voeten in de rivier zou zitten en dat de  ham wel naar buiten gebracht kon worden. Want om bij 30 graden de openhaard aan te steken.....

Wij vertrekken zo naar Alexandra, waar we gaan camperen op een prive camping ( dat is de tuin van vrienden van ons). Nu zitten wij niet zo ruim in onze campeerspullen ( twee slaapzakken en een lek luchtbed is alles wat we hebben), maar gelukkig hebben zij een tent waar we gebruik van mogen maken. We gaan bbq-en, tapas eten en erg genieten van de vakantie, het mooie weer en de eigenaars van de camping.

Voor nu wensen we iedereen een fijne kerst toe en de allerbeste wensen voor 2015!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten