woensdag 4 juli 2012

Wat cijfers op een rij (Marja)

Omdat ik gemerkt heb dat ik op weinig sympathie kan rekenen als ik klaag over het vele regelwerk, het vieren van kerst in de zon, nieuwjaarsduik bij 25 graden en het feit dat bij ons de dagen op 21 december pas  echt korter zullen worden, realiseerde ik me, dat het tijd wordt voor wat tegengeluiden.

Ja, we gaan naar een waanzinnig mooi land. Maar het is niet het paradijs. Ook daar is misdaad, worden er mensen vermoord en zijn er huisjesmelkers.
Daar word je als verdachte niet met een zwart balkje, maar met naam en toenaam genoemd.
In NZ is er geen pensioenvoorziening. Je moet zelf voor je oudedag zorgen.
Soms moet je wel een uur rijden om bij een ziekenhuis te zijn. En als het tegen zit, drie uur. Omdat de oogarts die je moet hebben, toevallig die dag dienst heeft in een stad verderop (serieus meegemaakt; drie uur heen, vuiltje eruit, drie uur terug. En de volgende dag het zelfde om even te controleren).


Nog wat cijfers op een rijtje: in NZ is 1 op de 2 mensen te zwaar, tegenover 4 op de 10 in NL.
In NZ is 40 % van de sterfte dan ook te wijten aan hart- en vaatziekten (in NL 28,7 %).

In NL overlijden dan wel weer meer mensen aan kanker, maar ik denk dat dat komt, omdat al die anderen in NZ al 10 jaar eerder zijn overleden aan een hartaanval ofzo.

En dan kan ik het toch niet laten: in NL leven er 403 mensen per km2, in NZ zijn dat er 15,6.

De benzine is in NL rond de E 1,70. In NZ is de prijs de afgelopen tijd 6  keer gedaald, met in de laatste maand een daling van 19 dollarcent per liter!Nu is de prijs daar per liter omgerekend E 1, 26.
Dus laat die leuke auto met 4 weeldrive  maar komen....

Maar goed, de huizen zijn er slecht geisoleerd, de dolfijnen zijn er niet altijd en als ze jongen hebben mag je niet met ze zwemmen, er zijn veel nare sandflies, ze gebruiken veel bestrijdingsmiddelen en het vliegen is er erg duur door de monopolypositie van air new zealand.
Dus mocht je van de zomer aan een lekker meer zitten, bedenk dan, dat wij na 24 uur vliegen nog 4 uur moeten rijden in een busje om in het donker aan te komen in een dorp, waar de openhaard aan moet om je huis warm te krijgen. En waar de kinderen een schooluniform aan moeten. En waar aardbevingen zijn.
Dan zit je vast lekkerder, dan wanneer je bedenkt, dat wij de zomer weer ingaan, we op twee uur rijden van een wintersportgebied wonen en dat we daar kunnen kajakken in de fjorden....

Geniet van de zomer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten