vrijdag 23 november 2012

Assembley (Marja)

Een keer per twee weken is er op school een assembley. De hele school komt bij elkaar in de grote hal (en dus staan er zo'n 600 paar schoenen buiten....kun je het je voorstellen..). Iedere keer verzorgen twee klassen (buddy klassen) deze bijeenkomst. Er worden liedjes gezongen  die de afgelopen weken geoefend zijn en er wordt opgetreden.
Maar het allerbelangrijkste zijn de A1 certificates die worden uitgereikt.
Die worden door de directeur van de school uitgereikt. En ze zijn voor kinderen, die iets bijzonders hebben gedaan in de afleopen twee weken. Dan kan iets te maken hebben met het leren, maar ook omdat een kind een goed voorbeeld is geweest voor anderen of gedurfd heeft om risico's te nemen op een bepaald gebied.
Onze oudste dochter heeft al een keer zo'n ding gehad en vandaag zaten we weer  met onze camera klaar. De kinderen zelf weten niet dat ze een certificaat krijgen, maar de ouders krijgen een dag van te voren een sms waarin staat , dat hun kind een A1 certificate krijgt. Omdat bij ons dan nog steeds de vraag is wie dat kan zijn (met drie kinderen op school), zaten wij vol spanning te wachten. Dit keer viel de eer aan dochter 2. Supertrots liep ze naar voren. En als alle kinderen een diploma hebben gehad, blijven ze voor de rest van de groep staan. Die gaan dan  ook staan en zingen een lied, waarin ze vieren dat de anderen het zo goed hebben gedaan en dat ze blij zijn.... Tranentrekker kan ik je zeggen!
En het grappige is, dat wij uit NL zoiets hebben van " doe maar normaal, dan doe je gek genoeg", maar dat hebben ze hier helemaal niet. Als je goed bent ergens in, mag je dat vertellen , zonder dat mensen je een snob of opschepper vinden. En dat is vreemd voor me.
Zo kwam er een juf naar me toe om me te vertellen hoe slim mijn kind wel niet was en hoe heerlijk het was om les te geven aan een kind wat alles zo snel oppikt. Ik was al om me heen aan het kijken of iemand het hoorde, maar dat maakt hier niet uit. Iets goed kunnen is leuk en dat moet je vieren! Of dat nu sport (heel belangrijk hier!) is, of muziek, ieder kind heeft zijn eigen talent en het is leuk om te ontdekken waar jouw talent ligt en wat je er mee kunt en wil doen.
Zelfvertrouwen geven is iets wat ze hier hoog in t vaandel hebben staan, en daar hoort ook bij, dat je buiten je comfort zone moet gaan om te kijken hoe ver je boven jezelf uit zou kunnen stijgen. Na deze certificaten die persoonlijk zijn, volgen de certificaten voor de meest milieu vriendelijke klaas (wie is het het meest lopend/fietsend/skatend/steppend naar school gekomen). Die wordt uitgereikt door de Lorax.
The Lorax van dr Seuss....aanrader om te kijken!

Er is een wisseltroffee voor het kind wat de meeste punten heeft gehaald op mathletics en en worden certificaten uitgereikt voor sportieve prestaties.
Helemaal leuk dit, maar wel wennen....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten