maandag 26 november 2012

Copy - paste (Marja)

In 1605 ( zo leer je ook nog eens wat) probeerde Guy Fawkes het Engelse parlement op te blazen met buskruit. Maar de actie was verraden en Guy Fawkes werd opgepakt en ter dood veroordeeld.
Omdat NZ een Engelse achtergrond heeft, wordt hier ieder jaar vuurwerk afgestoken om dat te herdenken. Maar waar ze het in Engeland waarschijnlijk gewoon netjes op de 5e doen, wordt er hier in de buurt gekeken wanneer dat uitkomt (creatiev lui, di kiwi's) . Het liefst in een weekend, want door de ingang van de zomertijd is het pas om een uur of 9 donker en dan is er geen lol aan voor de kinderen. Bovendien is de vuurwerkshow een van de grootste fundraisers van een van de scholen hier (een manier om geld binnen te halen voor de school) en dan is het niet handig, als er al meerdere dingen gepland zijn.

Zo was dit jaar de Guy Fawkes night in Blenheim op 17 november.  Dat voelt dan voor mij ergens toch wel een beetje als vuurwerk afsteken op 20 januari, omdat het te hard regende op 31 dec. Maar hier wordt er niet moeilijk over gedaan en dan kunnen er dingen makkelijk verplaatst worden.
Ziet er bekend uit he.... denk V for Vendetta en AnonymousMet oud en nieuw is er hier niets. Misschien een terugblik op de tv hier en daar, maar iedereen gaat hier op tijd naar bed om in het jaar erop wakker te worden en weer over te gaan op de orde van de dag. De vorige keer dat we in NZ waren, hebben we tegen alle natuurwetten in oliebollen gebakken en die opgegeten bij een graad of 28.... is geen aanrader kan ik je zeggen! Ik denk, dat wij mee gaan doen met de traditie van een bbq op het strand of aan het zwembad. Ik moet er niet aan denken, dat je met dit weer een hele kerstmaaltijd a la NL weg moet werken als het zo warm is. Misschien gaan wel wel een midwinterfeest houden in juli met lichtjes, gourmetten en veel sausjes....

Toch zijn er veel blanken (de maori zijn wel wijzer), zeker met Engelse achtergrond, die een traditionele kerstmaaltijd hebben eerste kerstdag.
De enige traditie die wij meenemen, is dat Fons werkt eerste en tweede kerstdag. Hij was te laat  om aan te geven welke diensten hij wilde werken (was helaas al besloten voordat we hier waren), dus nu hebben we een NL kerst in NZ!
Gelukkig zijn de diensten een stuk korter en is hij na het werk met 10 minuten thuis (ipv een uur rijden), dus we maken er wel wat van.

Nog 3 weken naar school en dan hebben we zomervakantie!

1 opmerking: