zondag 13 oktober 2013

UV weer (Marja)

De lente komt eraan en dus gaat het UV-protocol weer van start. In de vakantie hebben we al de verplichte hoeden gekocht, de voorraad zonnebrand is weer op peil en iedere dag is er naast het gewone weerbericht een uv-bericht.

Sinds kort hebben we een weer station in de tuin. Die geeft ook de uv-straling aan en dat is best wel heftig om te zien! Want hoewle de zon hier niet zo erg op je huid brandt als in BLenheim, is de straling er niet minder om.

In NL schijnt de straling in de zomer op de 8 te komen op een mooie dag. Hieronder  zijn de internationale richtlijnen voor uv-straling. Dat zou dus betekenen, dat we in NL allemaal een hoed op zouden moeten hebben in de zomer (ook grote mensen), iedereen zijn lunch binnen zou moeten eten en met een uv-shirt aan op het strand moet zitten, het liefst nog onder een parasol.
En  dat allemaal met een uitroepteken dus!

Wij wonen in het zuiden van Otago, zo richting Invercargill.....
En hier doet iedereen het gewoon: hoed op, zonnebrand verplicht (anders niet buiten spelen ), schaduw schermen over de zandbak en speelpleinen. De zonnebrillen zitten op de hoofden gekleefde de komende tijd om de ogen te beschermen en sommige hoeden zouden niet misstaan in de alternatieve hoedenparade. Want met een gewone per bedek je je oorrandjes niet, net zo min als je nek. Dus een brede rand is gewenst. Maar omdat de wind de hoed dan weer makkelijker van je hoofd af kan waaien, moet daar ook nog iets op verzonnen worden.
En dan ziet het er dus zo uit:

Deze is voor het jaarlijkse tripje naar de Kalahari.....

Dit is de standaard hoed.... motief verschilt, maar dit is het meest gangbare model!


En dan vraag ik me toch af he: als dit de internationale richtlijnen zijn, klopt die UV 8 in NL dan toch niet, komt het gewoon maar heel zelden voor of zijn wij als NL gewoon zo blij als de zon schijnt, dat we die hele regels maar vergeten, omdat het alweer regent nog voordat die hele straling door onze huid heen komt?
Maar ik ruik hier wel een gat in de markt: zonnehoedjes, parasols, zonnebrand factor 100+, uv- shirtjes, noem maar op. Gaat een succes worden, gegarandeerd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten