vrijdag 7 september 2012

Ka Hikitia (Marja)

Op Springlands is er iedere vrijdagmiddag Ka Hikitia. Omdat Springlands een school is die ook de maori cultuur eert, worden er veel maoriwoorden gebruikt (ka pai betekent bijvoorbeeld : goed gedaan. En hallo is Kia ora; welkom is haere mai ). Goedemorgen zeggen tegen alle kinderen gebeurt ook in allemaal verschillende talen. Iets wat een beetje verwarrend is, als je net het Engels onder de knie probeert te krijgen. Maar goed. Als je je werk af hebt en je hebt je goed gedragen, dan mag je hier op school meedoen aan Ka Hikitia. Geen idee wat het betekent. Maar het houdt in, dat de hele school na de lunch twee uur de tijd krijgt om iets naar keuze te doen. In veel lokalen is er iets leuks te doen, van de jongste tot de oudste groep.
Een kleine greep uit de keuzes die er zijn: Master chef, bakken, jongleren, eco art, film met popcorn, schminken en lego, schatzoeken op het terrein van de school, bordspelletjes, bieb, computer, voetballen met twee ballen, superstar club, forensic science en meer....
De kinderen krijgen hier meer dan genoeg tijd om hun werk af te krijgen,  maar wangedrag wordt afgestraft. En er zitten dus werkelijk iedere week kinderen in het lokaal "loss/not earned". Ik heb vanmiddag op het plein rondgelopen en genoten van alle kinderen die de week op een leuke manier afsluiten. Deze keuzes blijven tot aan de vakantie, daarna zijn er weer mogelijkheden om nieuwe dingen te doen. Het bakken bijvoorbeeld was nieuw. Als je als ouder zegt, dat je iets wilt doen omdat het je leuk lijkt, mag je dat aangeven en uitvoeren. Wel moet je zelf zorgen voor mede ouders die je kunnen helpen, maar verder is alles open voor een creatieve invulling.
Al met al hebben de kinderen een hele leuke, maar zeer vermoeiende eerste week achter de rug. De uniformen gaan weer de was in en de gewone kleren kunnen weer aan voor het weekend.
Fijn weekend allemaal!

1 opmerking:

  1. war leuk om jullie te kunnen volgen! en fijn dat het goed gaat!wat zijn kinderen toch flexibel!!en het klinkt als een leuke school! zou wat voor Kayla zijn die had deze week te weinig tijd!!!
    geniet van het weekend,oja een tip voor het gras,een pony??!!!groetjes van ons ,helene

    BeantwoordenVerwijderen