dinsdag 4 september 2012

Springlands school! (Marja)

Fons en ik hebben vorige week rondgekeken naar een goede school voor de kinderen. Er zijn twee scholen geweest, die we uiteindelijk hebben bezocht. De ene was een plattelandsschool (rural), Fairhall. Vijf km buiten het dorp. Maar twee kinderen van een collega van Fons zitten op die school en daar hadden onze kinderen ook al mee gespeeld. Iets vertrouwds was wel fijn. Geen uniformen, kleine school. En tot jaar 8.
Want dat is hier niet altijd zo. Veel scholen gaan tot jaar 6. Dan gaan de kinderen naar een zogeheten intermediate, twee jaar om ze voor te bereiden op de middelbare school.
De andere school was Springlands primary school. Een school dichtbij, groter, ruim opgezet. Vlakbij de peuterspeelzaal en op bijna loopafstand (half uurtje lopen) van huis.

 Uniformen verplicht...
We hebben gewikt en gewogen, en uiteindelijk voor Springlands gekozen. Het gevoel was heel fijn, we werden vriendelijk ontvangen door iedereen.
De school zelf heeft twee mega grote speeltuinen, een rugbyveld, twee tennisbanen, een zwembad, een groentetuin waar de juniors een keer per maand uit oogsten en koken, een overdekte zandbak, een native garden, een muzieklokaal, een centrale hal/gymzaal, een handarbeidlokaal, een groot centraal plein en heel veel losse gebouwtje waar de lokalen in zijn. Er is geen gang. Alle lokalen komen buiten uit. Er is wel een veranda die overdekt is, maar verder is die gewoon open. Het  is heel vreemd om zo door een school heen te lopen. En doordat alles los van elkaar staat, krijg je een enorm oppervlakte. De sleutel van het zwembad is voor families van Springlands te koop, zodat je in de weekenden gebruik kunt maken van het zwembad. De tennisbanen en de speeltuinen zijn ook gewoon open in de weekenden en vrij te gebruiken voor iedereen (dat hebben meerdere scholen hier).
Ze zijn cultuurbewust en doen veel aan Maori: de klaslokalen worden tweetalig aangeduid (rooms), de dagen van de week ook, net als de cijfers.
En ook hallo zeggen en complimenten geven worden zowel in het Engels als in het Maori gedaan.
Dus zijn we vorige week naar het kantoor gegaan om alle formulieren, papieren en uniformen te regelen. En maandag was het zo ver....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten