woensdag 5 september 2012

Oh ja..... (Marja)

We zijn al een keer in NZ geweest, maar waren weer heel veel dingen vergeten. Die beginnen nu weer terug te komen. We zijn zo blij als een kind als we weer eens een bekend merk zien in de supermarkt, we krijgen een warm gevoel van binnen als we weer een nieuwe "oh jaaahhh..." belevenis hebben. Een kleine greep van onze warme momentjes: een afspraak is een afspraak. En kiwi's komen die ook na, maar dan een beetje op hun eigen kiwi-tijd. No worries betekent iets als :alles komt wel goed en dat wordt hier dan ook vaak gebruikt.
De manier van verwarmen hier is meestal met heatpumps, een unit die warme of koude lucht in je huis blaast. Gevolg: warme en koude plekken in je woning, want isoleren is iets wat nu pas begint in te komen. De directeur van een school die we hebben bezocht, kondigde vol trots aan, dat ze een milieu-vriendelijke school waren. Ze zaten er zelfs aan te denken, om binnenkort te gaan isoleren....
Er wordt hier links gereden. Dat houdt in, dat niet alleen het stuur rechts zit, maar ook, dat de ruitenwisser en de knipperlichten omgedraaid zitten. Rotondes moeten linksom genomen worden, maar rechts heeft wel voorrang, ook op kruisingen .
De zon gaat hier over het noorden (het zuiden is dus de  koude, schaduwrijke kant) en draait dan gedurende de dag de verkeerde kant op, om in het westen gewoon weer onder te gaan. Ik kan je zeggen, dat dan je richtingsgevoel wel even in de war is.
Tijdens de equinox stormt het in NZ; in het voorjaar en najaar waait het enorm, maar dat gaat niet altijd gepaard met slacht weer. Klopt van geen kant! Ik zit nu binnen in ene huis wat van alle kanten kraakt van de wind, maar de zon schijnt en er zijn bijna geen wolken.
Alles wordt hier gebruikt totdat het echt op is;  auto's zijn gebruiksvoorwerpen en zijn om in te rijden. Een deuk, kras of iets in die geest is niet zo vreselijk als dat het in NL is. En met al die gravel wegen is het denk ik ook wel een illusie om te denken dat je auto mooi blijft.
De mevrouw die reclame maakt voor Briscoes (warenhuis voor thuisspullen) deed dat ook al in 2005.
 Er zijn hier heel veel vogels.
Mensen komen gewoon langs om te kijken of je thuis bent. Agenda's zijn er wel, maar er is meer ruimte voor een spontaan bezoekje.
We hebben moeite om gezonde produkten te vinden. NZ is nog steeds 50 jaar terug in de tijd.... Groente en fruit is duur, volkorenprodukten zijn bijna niet te krijgen, net als gezonde tussendoortjes. Er is wel een grote varieteit aan gluten vrije produkten, maar vegetarische dingen heb ik nog niet gezien en koemelkvrije produkten zijn op een hand te tellen. De maaltijden die je kant en klaar kunt kopen zijn baggervet of van de weight watchers. Als tegenhanger zijn er veel mensen met ene eigen tuin en kun je in de zomer meeprofiteren van verse groente en fruit uit de tuin.

Ik heb in NL altijd het idee  gehad, dat ik graag een gat in de markt zou vullen. Dan zou iedereen mij kennen van : oh ja.... we kunnen niet meer zonder (en dan staat hier datgene wat ik had bedacht). Helaas zijn die gaten  in NL al tot de nok aan toe gevuld. Maar hier is dat een ander verhaal.... Wie weet, worden we we vega koning en koningin hier! Dan moeten we mensen er natuurlijk eerst wel bewust van maken, dat vlees eten veel nadelen kent. En dat bij een cultuur waar de bbq zomers 7 dagen per week aanstaat met heerlijke lamsburgers en angusbeef op de grill... Ik zie een uitdaging!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten