woensdag 19 juni 2013

Het weerbericht (Marja)

Gisteravond kwamen de eerste sms-jes binnen: of ik genoeg eten en dekens in huis had voor de komende dagen?
Ik heb maar even op het nieuws gekeken en kwam er achter, dat ze hier in NZ de ergste sneeuwstorm in 20 jaar verwachten. Waaah!
Toen we hier in 2005 waren, zijn er in juli voedseldroppingen zijn geweest in het midden van het zuider eiland, omdat er gebieden totaal afgesloten waren van de buitenwereld door de vele sneeuw die er gevallen was. Dat verklaart ook, waarom veel van die huizen nog op hout of kolen koken en verder niet zo afhankelijk zijn van de electriciteit.  Dus altijd voorraden in huis! Nu is de regering hier in NZ zowiezo erg mee bezig. Met alle aardbevingen die er hier zijn, is het handig om een noodkist te hebben, waardoor je het drie dagen kan uitzingen zonder stroom.

Maar goed, het is dus nu even precies omgekeerd met een half jaar geleden: toen lagen wij in het zwembad, met hoedjes en petten op, factor 70 op onze huid en 's middags binnen vanwege de UV straling. Terwijl NL gebukt ging onder een ijskoude wind, sneeuw en ijzel.
Nu is het maar voor twee dagen (aan beide kanten), maar goed. We kunnen even inleven in elkaar... Maar om heel eerlijk te zijn, denk ik dat het wel gaat meevallen hier in Marlborough. We gaan hier meer regen krijgen, dus de rivier zal nog meer buiten zijn oevers treden, delen van wegen zullen weer onder water staan. Hier in de buurt zijn landverschuivingen geweest waar mensen bij om het leven zijn gekomen. En in een ander deel van NZ staan de straten nog steeds onder water en zijn door de regenvan snelwegen afgesloten.

NZ is 7 keer zo groot als NL. Die sneeuw wordt verwacht op ca 8 uur rijden hier vandaan. Dat zou dus hetzelfde zijn als dat ze berichten over hevige sneeuw in Zuid- Frankrijk of zo.
We wachten het wel af. Ik hou jullie op de hoogte!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten