zondag 16 juni 2013

Tandarts (Marja)

Nu ons residentschap er door is, hebben we recht op gratis tandartszorg voor de kinderen. En omdat het inmiddels al meer dan een half jaar geleden was dat ze op die  mooie stoel zaten, maakte ik een afspraak om nog voor de verhuizing richting Tapanui naar  de tandarts te gaan.

Afgelopen vrijdag was het zo ver: om 8:30 uur stond ik met de vier kinderen op de stoep van een gloednieuw gebouw. Ervaring heeft me geleerd, dat NZ vaak nog leeft met wetenschap die in NL al als verouderd gezien wordt, dus ik was heel erg benieuwd hoe dat zou gaan hier. Want  een mooi gebouw (met verwarming!) zegt natuurlijk nog niet alles.


Misschien was het wel zo van binnen.....

De tandarts mevrouw (een lieve, rustige oma van 65 jaar oud... ze heeft ons zelf haat leeftijd verteld, dus ik lieg niet) gaf vol geduld antwoord op al mijn vragen. De kinderen worden hier gemiddeld een keer per jaar gezien, of zelfs eens per 18 maanden als ze daar gerust op zijn. Hier in NZ moet veel voorlichting gegeven worden over het eten en drinken. Er komt hier veel tandbederf voor door onwetendheid van de ouders.

Maar zo zag het er helemaal niet uit....


De tandarts stoel zag er gaaf uit en iedere patient krijgt standaard een zonnebril op, zodat ze niet in het felle licht hoeven te kijken. Briljant idee, net als de tv die aan het plafons hangt, zodat de kids wat te doen hebben als ze behandeld worden.

Ook hier krijgen de kinderen fluorbehandelingen en worden  de kiezen geseald. Maar dat gebeurt niet standaard zoals in NL, maar alleen  als er een indicatie voor is. Mijn oudste zoon had zo'n indicatie: hij is een jongen die met zijn hoofd vaak ergens anders zit als hij hoort te poetsen. En wij zijn ook deel van die indicatie: we hebben niet genoeg achterin gepoetst, waardoor er iets van bederf te zien was.... Dus we gaan volgende week weer heen om zijn kiezen te laten sealen. En wij gaan braaf wat beter opletten tijdens het napoetsen.

E. heeft een paar weken geleden een botsing gehad met een klasgenootje. Daardoor zit er een kleine barst in haar voortand. Nu is er nog niets aan de hand, maar er zouden in de toekomst problemen kunnen optreden.
De bedoeling is nu, dat we een afspraak maken bij een prive kliniek. Op basis van de ACC (ongevallen verzekering) kan er dan een dossier aangemaakt worden. Als er dan over een jaar of wat wel problemen zouden optreden, dan kunnen we dat op ACC verhalen en kost het ons geen geld. Maar dat doet deze kliniek niet, omdat zij werken voor de overheid. Ze behandelen alleen kinderen. Fons en ik moeten dus ook bij een prive kliniek een afspraak maken voor een controle. En alles zelf betalen!

De zorg  voor het gebit is duur en vaak kunnen mensen dat niet betalen. Daarom kiezen veel mensen ervoor , om hun kiezen en/of tanden te laten trekken als het zover is ; dat is namelijk goedkoper dan een wortelbehandeling. Maar voor de mensne die geld hebben, is de sky de limit. Dus bleken, beugels, alles kan gewoon.
Maar voorlopig ga ik eerst met de kids nog eens naar de tandarts..... gratis......

Geen opmerkingen:

Een reactie posten