zondag 22 september 2013

Zelluf doen (Marja)

Omdat er in NZ (en dan zeker hier in de buurt) er veel dingen niet te krijgen zijn, word ik steeds inventiever in de keuken. Meer dan in NL blader ik kookboeken door, op zoek naar inspiratie om dingen te maken waar geen melk of vlees inzit. Dus ik bak me tegenwoordig suf aan de triple chocolate cookies (oke, verkeerd voorbeeld. Zit wel melk in, maar ze zijn zooooo lekker!), biscotti's, lange vingers ( erg verslavend), verse vla, sprits, shortbread en jawel, de pepernoten.

Maar voor al die lekkernijen heb ik ook weer Nederlandse kruiden nodig. Dingen zoals bruchetta kruiden zijn hier niet te krijgen, laat staan de aanverwante soorten ervan. Stiekem heb ik een beetje sptijt, dat ik met de verhuizing alles aan een vriendin heb weggegeven. Maar goed, ik geef niet op met zoeken! Het nadeel is, dat ze hier nog niet alles op internet hebben staan. Ik heb het idee, dat er genoeg te koop is in NZ, maar als ik het niet op internet kan vinden, wordt het lastig voor me.  Dus als ik naar de grote stad ga, zoek ik in allemaal kleine winkeltjes waar ze  misschien hebben waar ik naar op zoek ben.

En dan nog de speculaaskruiden..... Ze vliegen er doorheen nu, dus ik moest nieuwe hebben. En aangezien de speculaaskruiden hier zo'n beetje de goudprijs benaderen, wilde ik ze zelf maken. Dus ik had het lumineuze idee, om gewoon het recept even  op internet op te zoeken, de kruiden hier te kopen en te mengen. Appeltje eitje dus. Dat ging iets anders.
Wist je dat er wel 30 verschillende recepten zijn voor speculaaskruiden?
Dat maakt het echt niet makkelijker! Uiteindelijk heb ik op het busje van de real thing gekeken wat erinzat aan specerijen en daarmee ben ik aan de slag gegaan. Ingredienten in het NL vertaalt naar het Engels, met een lijstje in de supermarkt de schappen doorgegaan en uiteindelijk een aantal specerijen gekocht!
 Nu staat er deeg te rusten met mijn eigen kruidenmengsel erin. Ik ga ze straks bakken en ben erg benieuwd naar het resultaat!

En in de koelkast staat de vulling voor de banketletter te rusten. Daaronder liggen in bakjes zelfgemaakte slagroomtruffels klaar voor de morning tea en ik heb nu een recept gevonden voor borstplaat en marsepein. En hoewel het gisteren al 19 graden was hier, krijg ik er toch wel trek in!

Er zit wel een nadeel aan al dat zelf bakken en proberen. Alle eindprodukten moeten ook ergens heen. En ik ga natuurlijk niet iets uitdelen, als ik zelf niet even getest heb of het wel goed is.
Daaruit vloeit weer een totaal ander probleem: er zijn zomaar ergens een paar kilo's aan mijn lijf komen zitten. Zomaar, zonder wat te zeggen of me te waarschuwen. De brutaliteit!
 Ik heb als tegenreactie een heuse personal trainer in de arm genomen die mij gaat helpen om daar iets aan te gaan doen. En in combinatie met de hiphop cardio hier heb ik er wel vertrouwen in. Hopelijk houdt mijn knie dit , want dat is op dit moment mijn zwakke punt.
Maar dat sporten en afvallen, moet ik ook helemaal zelluf doen......
En nu zit ik op de bank. Ik heb trek in koffie, maar dan moet ik van de bank af en mijn lijf wil dat niet doen op dit moment. Mijn spieren zijn een protestactie begonnen na al die beweging. Op zich wel een voordeel, want doordat ik bewegen nu tot een minimum beperk, is het heen en weer lopen naar de trommel in de kast ook even minder belangrijk.
Zellug doen heeft zo zijn voors en tegens, maar ik ben er nu nog even niet uit, wat ik er van vind.

1 opmerking:

  1. Ik ben ook nog wel op zoek naar een paar lekkere recepten zonder suiker, graan of melk. Heb je nog iets in de aanbieding? :-D groetjes Irene

    BeantwoordenVerwijderen