woensdag 8 januari 2014

Weersextremen (Marja)

Ik wil nog wel eens vergeten dat NZ vele malen groter is dan NL en dat de weersberichten daarom ook behoorlijk uiteen kunnen lopen.

Terwijl de mensen in Auckland  in de file staan om een dagje naar het strand te gaan, in de rij staan voor een ijsje en met hun voeten in een rivier staan om wat af te koelen, gaat het er hier wat anders aan toe. Ergens halverwege het zuidereiland loopt een lijn. Iedereen die daarboven woont heeft zomerweer, de rest heeft pech. En raad eens waar wij zitten?

Er wordt hier sneeuw verwacht de komende dagen (tot 2000 meter hoogte, maar toch. Sneeuw is sneeuw en dus sneeuwt het hier in het midden van de zomer).  De temperaturen passen volgens metservice bij een ontstuimige lente. Dus terwijl de mensen in NL lopen te puffen in hun dikke winterjas bij temperaturen van 13 graden, lopen wij in dezelfde temperatuur te rillen in onze zomerkleding.  We hebben hout gehakt en moeten eigenlijk nieuw hout bestellen. Maar omdat het zo ontzettend veel geregend heeft zal al het hout wat we nu krijgen zeiknat zijn en in onze natte en vochtige garage zal het niet echt drogen. Dus dat stellen we maar even uit tot de drogere dagen die hopelijk snel gaan komen!

Ergens heeft het ook wel wat. Dit weer doet me denken aan de NL zomervakanties: nat, klam, koud en veel wind. En volgens de experts van het weer komt het echt mooie weer vaak in Feb, als de scholen weer beginnen. Ook dat is iets wat me deugd doet. Kennelijk is het toch een soort van wetmatigheid ofzo.

Stiekem heb ik gekeken op internet naar het weer in Blenheim. Want als we een andere keus hadden gemaakt, dan hadden we daar nu nog gezeten. Het is daar inderdaad vele malen warmer, maar ook daar hebben ze te kampen met regen en harde wind.  Dat duurt daar dan maar twee dagen en dan hebben ze weer mooi weer, dat dan weer wel.

Maar het doet me ook weer niet zo veel. De kinderen zijn nog nooit zoveel buiten geweest. Of gewoon om te spelen, maar ook om in de zeikende regen  te gaan fietsen of een rondje te gaan hardlopen. En ook Fons en ik gaan gewoon door met sporten buiten. Lekker daarna onder de douche, joggingkleding aan en bij de open haard zitten. We maken er het beste van. En als je dan hier zit voor de ervaring, dan moet je ook maar het beste maken van de slechtste zomer in lange tijd. Hebben we dat ook weer meegemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten