dinsdag 5 februari 2013

Vuurgevaar (Marja)

Overal door het land verspreid staan er grote borden langs de weg, die aangeven hoe groot het gevaar op brand is.
Dat gaat van laag tot zeer hoog.  Omdat het hier al een tijdje erg droog is geweest, stond de wijzer op hoog en was vuur maken ten strengste verboden, om zo het gevaar van bosbranden tot een minimum te beperken. En eerlijk is eerlijk, als je zo dicht bij die bergen met mooie bomen woont, raak je wel gemotiveerd om naar die waarschuwingen te luisteren. Vuur mag alleen als je er toestemming voor hebt.
Nog niet zolang geleden heeft er vlakbij Christchurch een aardig brandje gewoed, waar veel mensen mee bezig waren en diverse mensen weg moesten uit hun huis, uit voorzorg.
En er moet dus iemand zijn die overal de wijzers aanpast....

Nu las ik laatst een bericht in de krant, dat er in de buurt van Auckland al diverse kleine brandjes waren uitgebroken. Gelukkig snel geblust, maar toch.... daar zit je niet echt op te wachten als je daar in de buurt woont.  Toen ik wat verder las begreep ik, dat de brandjes waren uitgebroken op het militair oefenterrein.
Tijdens de oefeningen (met VUURwapens) waren er in diverse struiken brandjes uitgebroken.
Na een paar van dat soort akkefietjes is er besloten, om de oefeningen maar even op te schorten tot er wat regen was gevallen.

Serieus nieuws mensen! Nu snap ik, dat dit kan gebeuren. Je bent druk bezig om alles onder controle te houden als commandant van de brandweer en dan kan het er even bij inschieten, dat het misschien niet zo'n handig plan is om met VUURwapens te gaan oefenen in struikjes die al in de fik vliegen als je uitademt nadat je hete pepers hebt gegeten. Maar het wordt hier ook gewoon in de krant gezet! Niks kamervragen, gewoon niet zo erg handig...

Doet me denken aan een berichtje in de krant een jaar of 8 geleden (ook in NZ). Toen hadden agenten een enorme wietplantage opgerold (dus wiet telen kunnen ze hier wel). En hoe kom je van die planten af? Gewoon, net als al het andere tuinafval: de fik erin!
Maar toen ze er achter kwamen, dat de mensen er omheen het een ge-wel-dig vuur vonden (iets met de ervaring van je leven, zwevend op een roze wolk), hebben ze de boel snel geblust en op een andere manier verwerkt.
En dat stond ook allemaal in de krant. Er is niemand opgestapt, niemand heeft gedwongen ontslag moeten nemen en er zijn geen uitzendingen geweest van het parlement die na een enquete vragen ging stellen aan een speciaal opgezette commissie. Maar ik denk, dat ze er zonder al deze maatregelen wel van geleerd hebben. Dus de volgende keer gaan ze dat anders doen OF ze vragen een leuke entreeprijs denk ik.... jammer dat ik er toen niet bij was!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten