maandag 11 februari 2013

Waitangi Day (Marja)

Op 6 februari werd in heel NZ Waitangi gevierd. En nationale feestdag sinds 1974. Er wordt gevierd, dat er op 6 feb 1840 een verdrag werd getekend tussen de Maori en de Engelsen.
Er stond in dat verdrag, dat NZ onder het Britse rijk viel en de rechten van Maori op hun  eigen land werden er in vastgelegd. Maar terwijl de Maori het zagen als een heilige overeenkomst, hebben ind e jaren erna de blanken het genegeerd. Tot 1975. Toen werd het ook door de blanken als een wettelijk dokument erkent.
Zo moeten de eerste Maori aan land gekomen zijn. Ook nu hoor je nog bij een bepaalde kano....De vorm van de feestdag heeft wat verschild in de verleden jaren, maar nu is het door het hele land een feestdag. Op sommige plekken houden de Marae (samenkomsthuis van de Maori) een open dag, er zijn festivals, culturele optredens en de hoge piefen worden op 5 feb al ontvangen in Waitangi, waar een samenkomst is in de Marae en vaak een kerkdienst is.
En het allerbelangrijkste voor een aantal mensen: uitverkoop! Op nationale feestdagen zoals deze zijn de winkels gewoon open (maar op goede vrijdag weer niet werden we gewaarschuwd), en er zijn allemaal waitangi day aanbiedingen.

Maar goed, wij hebben die dag langs ons zwembad doorgebracht in de veronderstelling, dat de winkels dicht waren. Heerlijk, zo'n feestdag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten