zondag 22 juni 2014

Zonnewende (Marja)

In Tapanui is inmiddels de korste dag geweest (hoera!). En in het dorp werd dat gevierd door kidzway door middel van een lampionnen optocht. Eers werden de lampionnen gemaakt met de juffen samen. Allemaal netjes van papier, met een stevige bodem erin. Dan een klein stukje van een eierdoos in het midden, waar de kaars ingezet werd.
Je leest het goed, een echte kaars! Waar wij in NL de straat op gaan met mooie lichtjes met batterijen, dara doen ze hier kaarsen in de lampionnen. Je snapt, dat door deze beslissing de vorm van de lampion erg bepalend is door de brandende kaars in het midden. Dus niks geen auto's, vlinders of andere exotische vormen en materialen.

Dit jaar werd het " lantern festival" gehouden op vrijdag de 13e. Dan is het namelijk volle maan en de ervaring leert, dat dat over het algemeen een droge en heldere nacht betekent. Al mijn kinderen hadden inmiddels een oer-Hollandse lampion gemaakt. Want opa en oma hadden vorig jaar echte Nederlandse lampje meegenomen, dus zij werden niet beprekt in de creatieve mogelijkheden wat vorm betreft.

En toen.... toen werd de jongste ziek. Om de week is Fons vrij en dat is dan "onze" dag. Maar die hebben we al twee maanden niet samen doorgebracht door vakantie, studiedagen van de oudste en ziekte van een van de andere kinderen. Zo ook deze vrijdag. Maar wat nu?

We besloten, om er dan maar een Hollands feestje van te maken. Gingen de kinderen van kidzway eerst naar de kerk om het verhaal van de barmhartige samaritaan te horen en dan de straten door, daar stuurden wij de kinderen een donkere gang in en gingen alletwee achter een deur staan.

De kindern klopten eerst bij mij, gingen Sint Maarten liedjes zingen (de oudste twee kwamen nog wel een eind, maar S. was al veel vergeten en K.heeft ze nooit geleerd dus die zong ene zelfbedacht liedje). Toen iedereen klaar was met zingen kregen ze een snoepje en daarna klopten ze aan de andere deur, waar Fons achter stond en begon het feest opnieuw. Ze hebben bij 4 deuren gezongen en dus ene behoorlijke hoeveelheid snoep opgehaald, helemaal echt!

Met echte snoepjes uit NL!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten