maandag 11 maart 2013

It's raining men.... (Marja)

Helaas, helaas....
Het heeft nu al meer dan een maand niet geregend hier. De wijnboeren zijn helemaal in de wolken: op de radio werd er gezegd, dat dit een oogst wordt om te onthouden! Maar we zijn er nog niet. Als het gaat regenen vlak voor de oogst, kunnen de druiven nog aangetast worden door schimmels.
Maar niets wijst in die richting. En hoewel in het zuiden van het land mensen gered moesten worden vanwege de grote hoeveelheden regen in de zomer, is hier eindelijk weer eens een droge , warme zomer geweest zoals men die hier in Marlborough kent. Iedereen blij zou je denken.

Maar in andere delen  van NZ is het net zo droog. Het gras groeit daardoor niet, waardoor veeboeren hun vee nu al kunstvoer moeten geven. En als het gras niet groeit, kan het niet gemaaid worden en tot kuilgras verwerkt worden. Dus de veeboeren zijn weer niet zo blij met de droogte en klagen er dan ook op los. Zelfs al het nu zou gaan regenen, kan er niet veel meer gedaan worden; de herfst is er, het gras groeit veel minder snel dan een paar weken terug (dat merken wij aan ons gazonnetje), dus deze schade is niet meer in te halen.

Door de droogte is er een totaal vuurverbod van kracht. Het tuinafval mag niet meer in de tuin verbrand worden, bbq-en is uit den boze en een vuurpotje aansteken 's avonds.... vergeet het maar. Ik zie regelmatig blushelicopters overvliegen, die de witherhills ingaan. Schijnbaar woeden daar regelmatieg brandjes. Ik was van plan om volgende week weer de heuvels in te gaan, maar met zulke acties denk ik, dat ik daar maar even van af zie.

Door diezelfde droogte, zijn er gebieden hier, die beperkt worden in hun watergebruik. Het waterpeil is te veel gezakt. De wijnboeren in Renwick wordt bijvoorbeeld gevraagd om niet meer te bewateren.
En wij? Wij hebben nergens last van. We douchen, gaan in bad, kunnen koken en de groentetuin bewateren.

En toen las ik het bericht op nu.nl, dat er een nieuw regenrecord is in de Bilt: 24 uur lang regen!
Jongens, wat heerlijk voor jullie! Lekker stampen in de plassen, geen stoflongen als er een auto voorbij rijdt als je aan het hardlopen bent, geen kinderen die thuiskomen bedekt met een laagje stof, omdat de houtsnippers in de speeltuin stofwolken nalaten als je eroverheen rent. Geen angst voor bosbranden, gewoon lekker bbq-en als je er zin in hebt, lekker de bossen in voor een frisse en stofvrije wandeling op zondagmiddag; ik ben jaloers!
Zo voelde het volgens mij.....
En dan kreeg je altijd zin om te zingen en zo

Lekkere frisse snoetjes, glimmende poncho's, warme chocolademelk, cv, warm huis.
Zucht.... jullie boffen maar daar...... regen....... ik weet niet eens meer, hoe dat voelt en eruit ziet...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten