woensdag 17 oktober 2012

Spraakverwarring (Marja)

Engels is Engels, dacht ik altijd. Maar net als in NL, zijn er hier veel verschillende dialecten. Die in Southland is te vergelijken met het oosten van NL  (voor mij echt heel lastig om te verstaan).
Hier in Blenheim valt het wel mee, maar soms moeten mensen echt iets drie keer zeggen voordat ik snap, waar het over gaat. Wat handig is om te weten, is dat ze de "e" als een "i" uitspreken. Dus onze oudste had haar hoed in haar disk laten liggen (desk dus). Een greenhouse is een polytunnel (wat wel weer logisch is, omdat het een houten geraamte is met plastic er omheen gespannen). No spreek je hier uit als neeujw (dat kan maar een kind hier feilloos zeggen, verder klinkt het nergens naar als wij het proberen. Maar de "eu" en de "ui" krijgen de kiwi's dan weer niet uit hun mond, tenzij ze dus no zeggen...)
Een koekje is geen cookie maar een biscuit.  Diner is tea, maar thee is ook tea. En dan heb je ook nog morning tea en afternoon tea. Maar de meeste kiwi's drinken koffie, wat dan wel weer coffee heet. Dat drinken ze in de koffiekamer, wat tearoom heet op 't werk. Een pie is een taart, hartig of zoet. En als je ergens wordt uitgenodigd en er wordt gezegd dat je een plate mee moet nemen, is het niet de bedoeling dat je een bord mee neemt, maar iets lekkers om te eten. BYO is bring your own, maar daar wordt dan weer drank mee bedoeld en geen plate.
Een scooter is een scooter, maar een step is ook een scooter.... Dus zowel man als kinderen gaan hier op de scooter naar school. Die worden zoveel gebruikt, dat ze er ook rekken voor hebben op school. Weinig fietsenrekken, veel scooterrekken.

scooters in alle kleuren van de regenboog
En dan niet van die mooie met die grote luchtbanden, maar van die skatebordbandjes eronder. En aangezien ze hier niet van die mooie fietspaden hebben, rammelen de vullingen uit je kiezen als je er op zou steppen. Omdat wij aan een weg wonen waar je 70 km/u mag rijden zonder voetpad of fietspad, rijden wij een stuje met de auto naar school. Daar stappen we uit en gaan dan veilig over het voetpad met de scooter naar school. Omslachtig? Ja, absoluut. Leuk? Zeker weten!
En als we zouden gaan lopen, zouden we zeker een half uur onderweg zijn. Zou kunnen, maar dan moet de wekker echt heeeeeeel vroeg.
Dit werkt voor ons allemaal heel goed! Goed, ik ga zo maar eens naar bid/bed, want ik krijg hier af en toe een punthoofd/head/hid van.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten