donderdag 18 oktober 2012

Voor niks gaat de zon op (Marja)

En dat dat een waarheid als een koe is, kwamen we vorige week achter. Toen kregen we namelijk de eerste energie nota: 1000 dollar (omgerekend zo'n 630 eur)!! Voor een maand!
Je betaalt hier per maand trouwens, wat wel eerlijk is, maar jemig!
We zijn meteen in actie gekomen: lampen werden uit de fittingen gedraaid, zwembad ging uit (klinkt nog steeds erg decadent he), verwarming ging niet meer aan en het douchen werd tot tot minimum beperkt. En toen alles een beetje was ingezonken, zijn we gaan rondvragen en gaan kijken, waar dat nou aan kon liggen. Hier in NZ zijn ze wat later met alles. En isoleren is een van die dingen, waar nu pas mee begonnen wordt. De mentaliteit is hier: niet zeiken, dus dan trek je een trui extra aan (in mijn geval: een hemd, twee shirts, een trui en een buitenvest onder een deken op de bank). De kleine huiskamer is niet geisoleerd, net als twee van de slaapkamers. Maar er is ook geen cv, de lucht wordt verwarmd via zogeheten heatpumps. Die blazen warme lucht het huis in. Maar die vreten energie, net als het losse kacheltje wat we in de kleine huiskamer hebben staan. Die heeft in het begin veel aangestaan, omdat we het zo koud hadden. En jammer genoeg heeft dit huis geen houtkachel, dus een beetje bijverwarmen gaat dan al snel in de cijfers lopen.  Bij navraag bleek, dat de boiler op een tijdschakelaar staat: een paar uurtjes in de ochtend en de avond wordt hij verwarmd, verder niet (ook wel handig om te weten....).  De winterrekening van de vorige huurders was zo'n 600 dollar per maand (375 euro). In NL was dat voor ons heel anders! Ik denk, dat je een complete plantage voor dat bedrag kan laten groeien wil je dat bedrag per maand betalen! Ik heb de berichten gelezen over de angsten die mensen uitstaan ivm de energienota, omdat ze bang zijn dat ze ergens anders op moeten bezuinigen. Misschien kan het jullie troost bieden als jullie denken: maar in NZ betalen ze 400 euro per maand aan energiekosten in de winter ....
We hoeven hier niet de eigenaarsbelasting/milieuheffing te betalen omdat we huren, maar dat betalen we in NL wel gewoon, dus dat scheelt niet echt veel.
De meter hier hangt trouwens gewoon buiten, zodat er geen meteropnemers je huis binnen hoeven om te kijken wat je verbruik ik (heee... misschien hebben onze buren wel een plantage en tappen ze stroom af.... toch eens op de koffie gaan!).
Wat trouwens ook wel leuk is, is dat alle stopcontacten een schakelaar hebben. Dus als je de stekker in het stopcontact hebt, heb je niet automatisch stroom (dat was wel wennen: denk je je tandenborstel opgeladen te hebben, stond het stopcontact nog uit.... of je bent bang dat de stofzuiger het begeven heeft....of de over wordt maar niet warm.... of de tv gaat niet aan, zelfs niet nadat je de batterijen van de afstandbediening hebt verwisseld omdat je dacht dat het daar aan lag....zo gaat het er hier aan toe dus...).
onderste stopcontact staat aan


Maar goed, gelukkig komt de zomer er aan en gaan we de verwarming zo wie zo niet meer aanzetten. Maar ik moet nog even kijken, wat we de komende winter gaan doen....misschien is dat lange ondergoed toch niet zo'n slecht idee (maar dat is iets, wat ik verder stil zal houden....)

1 opmerking:

  1. Tja Marja, en dan te bedenken dat het gisteren hier in nederland groot nieuws was dat de energienota per jaar zo'n 80 euro lager uit gaat vallen doordat de gas prijs gedaald is...
    Helaas gaat de belasting omhoog dus zal het effect 0 zijn ben ik bang :P
    En fons met lange onderbroek... pfoei ben erg visueel ingesteld, dus laat maar :P

    BeantwoordenVerwijderen