dinsdag 9 oktober 2012

Verschil van dag en nacht (Marja)

Nu we de lente in gaan, hadden we helemaal zin in de zomer: lange zwoele avonden, tot een uur of 11 's avonds buiten zitten met een glaasje vocht, en dan weer heel vroeg de zon in de slaapkamer zien.
Gisteren kwamen we erachter, dat de zaken er toch wel anders voor staan dan dat we dachten.

Eerst even een feitje: Amsterdam ligt op 52 graden NB; dat is 38 graden van de noordpool.
Blenheim ligt op 42 graden zuiderbreedte, dat is 48 graden van de zuidpool.
Kort gezegd: wij zitten hier dichter bij de evenaar dan jullie.
Maar dat houdt ook in, dat de verschillen tussen de zomer en winter in licht niet zo groot zijn. En natuurlijk had ik wel gezien, dat de  schemering hier niet zo lang duurt, maar dat weet ik aan de winter.

De kortste dag in NL is van ca 8.45 - 16.30 uur. De langste dag van ca 5.20 - 22.04 uur. Dat scheelt veel!!
In NZ ligt dat anders: het scheelt waar in NZ je woont, maar wij zitten in het midden. Hier is de kortste dag van ca 7.50 - 17.00 uur en de langste dag is van ca 5.40 - 21.00 uur. En doordat we een eiland zijn, koelt het iedere avond af. Niks lekker buiten zitten in de zwoelte, omgeven door muggen en krekels. Maar ik heb een oplossing: er zijn hier heel veel vuurpotten voor in de tuin te koop (ik snap nu ook waarom); die gaat op mijn verlanglijstje.  Het hardlopen moeten we dus voorlopig ook maar wat sneller na het eten doen dan dat we hadden gedacht. En de krekels zullen ze hier vast ook hebben.....
Het is wel een lekker idee, dat de zweterige warmte van NL hier minder is.  Maar die schemering (of de afwezigheid ervan) is wel iets geks: zomaar ineens gaat het licht uit en is het stikdonker hier!

Gemiddelde zomertemp (volgens internet:) 18 graden
Gemiddelde wintertemp: 9 graden
Gemiddelde jaarlijkse regenval: 655 mm

In NL is het gemiddeld  in januari 3,3 graden
In juli 17,7 graden
De gemiddelde jaarlijkse regenval is tussen de 600-800 mm, met enorme uitschieters tot soms wel 1000 mm (maar dat is iedereen bekend).

Ps. Zonuren amsterdam per jaar 1580, blenheim 2500 ...

Voorlopig zitten we hier erg aangenaam!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten