dinsdag 4 december 2012

Kiwi cultuur (Marja)

Nu we hier een maand of drie zitten (en hiervoor bijna twee jaar op verschillende plekken), hebben we een redelijk globaal idee over deze cultuur. En dan vooral de humor, iets wat wij allebei erg belangrijk vinden.

De kiwi's nemen zichzelf niet zo serieus. Ze zijn een land met maar weinig inwoners. De Australiers maken ze graag belachelijk, een beetje op de manier zoals NL dat met de Belgen doen.
De kiwi's zijn sheep shaggers... je hebt als man hier niet veel keus om een partner te vinden: de andere keus is om met een schaap verder te gaan (waarop een collega van Fons toevoegde, dat hij wel eens naar een vrouw had gekeken en toen dacht: man, had het bij je schapen gehouden).

Ze lopen hier ver achter op bepaalde dingen, maar dat heeft absoluut zijn voordelen vinden ze. Eerst kijk je af wat iedereen in de wereld wil en doet, zij halen de kinderziektes eruit voor je en tegen de tijd dat het in NZ komt, pik je de dingen eruit die voor jouw land handig zijn. Het is een volk (even enorm over een kam scheren) die dweept met de kiwi ingenuity (vindingrijkheid). Het heeft iets te maken met duck tape, je niet houden aan de bouwtekeningen, schroeven en ijzerdraad en vooral de lol ervan inzien. Klinkt mij vooral als een mannending in de oren; geweldig!
Omdat het dunbevolkt is, zijn er niet allemaal faciliteiten voor handen om dingen te maken. Sommige reserve onderdelen zijn er gewoonweg niet en dan is een beetje aankloten eigenlijk gewoon een noodzaak... en als het dan weer werkt, heb je het goed gedaan!

Zo hebben onze buren een mega kabelbaan in de achtertuin (ach, je moet toch wat met 2 hectare grond). Ze hadden een mooie gezien, maar die was veel te "flash". Dus zijn ze gaan rondvragen. De maatschappij die voor de bedrading hier zorgt heeft voor een grote telefoonpaal gezorgd en voor de kabels, weer iemand had nog wel wat apparaten liggen en met een paar oude autobanden en wat sloophout kom je een heel eind. Klaar!
En ik denk, dat ze er geen bouwvergunning voor hebben aangevraagd....

Aan de andere kant: als een land met weinig mensen, kan een verandering er snel doorheen zijn. KAN.... als er geen papierwinkel aan te pas moet komen. Maar ze zijn er trots op, dat ze ook wel als koploper dingen ondernemen. Zo waren de vrouwen hier de eerste ter wereld die mochten stemmen. En NZ was het eerste land dat een verdrag opmaakte, dat er geen nucleaire wapens mochten komen hier. En ze zijn er trots op, dat ze (ondanks het feit dat ze maar zo klein zijn), toch gehoord worden in de wereld.

Wel gebruiken ze hier onkruidverdelgers die in de EU niet meer mogen vanwege de hoge toxiciteit, is milieu iets wat er is, maar niet echt zuinig op hoef te zijn (al begint dat heeeeel langzaam te veranderen), zijn vegetariers echt nog vrij bijzonder hier en is isolatie iets wat modern is, maar niet echt iets wat je hoeft te doen....

Weet je, ik vind  het wel leuk hier! 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten