donderdag 22 augustus 2013

Anders denken (Marja)

We volgen hier het tv programma: mitre 10 dreamhome. De mitre 10 is een grote doe het zelfketen hier in NZ. De deelnemers van dit jaar wonen in Christchurch, in huizen die erg beschadigd zijn door de aardbeving. En omdat er weinig woningen zijn, zijn de huurprijzen enorm gestegen. Zo kunnen mensen niet meer sparen voor een depot. En die zijn weer nodig om een eigen huis te kunnen kopen. Er zijn twee families in de finale terecht gekomen met hun ontwerp voor hun droomhuis.

De huizen werden gebouwd, maar alleen de geraamtes van de binnenmuren stonden er en de muren waren nog niet voorzien van ramen. Ieder weekend krijgen de deelnemers 32 uur de tijd om een bepaalde ruimte klaar voor gebruik te maken. Er moeten ramen in, de muren moeten geisoleerd worden en er moeten deuren, meubels en accessoires in.

En hoewel men erg bezig is met isolatie,wordt er bijna nergens een centrale verwarming geinstaleerd. De mensen plaatsen warme lucht blazers (heatpumps). die blazen warme lucht door de ruimte. Dan wordt en met een ventilatiesysteem de warme lucht weer naar andere kamers getransporteerd, waar verder geen andere verwarming is. De kozijnen zijn van metaal gemaakt ( he.... wacht even... ik heb ooit eens iets geleerd over het geleiden van warmte en kou.... zou dat dubbele glas veel helpen dan...).

De deelnemers zijn door ervaring wijzer geworden. Dus er worden woodburners (houtkachels) geinstalleerd met een wetback. De kachel verwarmd het water, zodat het minder stroom kost om warm water te hebben om te douchen. Mocht er weer een aardbeving zijn en er geen stroom voor handen zijn, dan kunnen deze mensen koken, ze hebben warm water ( als er water is) om te wassen en ze hebben een warme ruimte in huis.

Maar het meest opvallens is de bouw. Met ieder huis wordt rekening gehouden met de zon. In de winter wordt er optimaal gebruik gemaakt van de zon, zodat die de ruimtes in het huis kan verwarmen.  En ik moet toegeven, hier klopt dat wel. Zelfs in de winter is de zon redelijk warm hier en is ons huis snel warm. Als de zon laag staat, schijnt hij ver het huis in en maak je er dus optimaal gebruik van. In de zomer wil je dat niet ivm de warmte, dus zijn de overkappingen weer handig om schaduw te creeeren in huis.

Toch zou dit systeem  (heel milieuvriendelijk) niet werken in NL denk ik. Ten eerste zitten wij heerlijk met onze cv en zou de milieupolitie boos worden als iedereen op hout zou gaan stoken om zijn water te verwarmen. Ten tweede is de zon in NL gewoon niet sterk genoeg.

Maar wij als NL moeten hier gewoon even anders denken. Als een kiwi zeg maar. En dat is soms lastig, soms erg makkelijk, maar nooit saai!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten