zaterdag 19 januari 2013

Skyfall (Marja)

Toen Fons met zijn vader in september over Blenheim vloog,  zagen ze twee enorme bollen. Na wat heen en weer gevraag bleken het twee satelieten te zijn. De bollen zijn een soort ballonnen die de satelieten beschermen.
Tot zover dan. Maar vandaag stond er in de krant, dat er geprotesteerd werd bij Blenheim, omdat mensen willen, dat de Waihopai Spy Base gesloten wordt. Wat?
Een spionage basis? Een spionage basis waarvan mensen weten dat het een spionage basis is? Een Amerikaanse Spionage Basis hier in NZ? In Blenheim? Die twee zeer onopvallende, witte bollen in de wijnvelden zijn onderdeel van een geavanceerd spionage gebeuren? Serieus!

Het wordt nog leuker; dit protest is een jaarlijks terugkomens evenement. Er zijn sprekers, er wordt een poging gedaan om een brief aan de manager te geven. In die brief staat, dat er bekend gemaakt moet worden van wie alle gegevens bekeken wordt. Alle email, telefoon, internetgebruik, noem maar op; wordt allemaal in de gaten gehouden. Een paar jaar geleden heeft een actievoerder een van de balonnen lek gestoken: statement gemaakt!

Het schijnt namelijk, dat de Amerikanen op illegale wijze de gegevens van Kim Dotcom heeft bekeken. Ik denk dan met mijn huisvrouwenverstand: dat is toch het idee van spioneren, maar kennelijk denken de NZ daar anders over.
Netjes vragen of het mag dus, anders komen we eens per jaar protesteren.
Met de pakkende leus "no spy Waihopai" hopen de mensen, dat de Amerikanen hun zooitje oppakken en ergens anders James Bond gaan uithangen. En geef ze ongelijk. Films als LOTR, Tintin, King Kong, The Hobbit ed zijn hier allemaal gefilmd, maar een spionagefilm zoals Skyfall  niet..... zegt genoeg ?
Aan de andere kant, misschien is NZ wel DE bakermat van alle spionage ter wereld, juist omdat hier mensen wonen die kiwifruit met schil en al eten....

Hmm.... toch maar de telefoon in de huiskamer leggen als we gaan slapen....wie weet staant wij ook wel op de zwarte lijst!
Oh ja: dat van die bollen mogen jullie natuurlijk niet verder vertellen, want dat is staatsgeheim...sssst...

Als je goed kijkt, zie je achter de politie auto de witte bollen staan

Zo'n demonstratie vergt wat voorbereidingen, maar dan heb je ook wat... Achter de mensen de gehele politiemacht op de benen.... 4 man sterk!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten