dinsdag 1 januari 2013

Nieuwe tradities (Marja)

Nederland is een land met een historie en een oude culturele achtergrond. Het geloof is er een van, met de daarbij behorende feesten als pasen, pinksteren, kerst.
Oud en nieuw met de daarbij behorende oliebollen is er ook eentje. Nu heb ik dit jaar geen oliebollenkraam gezien, anders had ik ondanks de hoge temperaturen wel wat gekocht. Maar nu zitten we hier dus zonder vuurwerk (want dat leeft hier echt een stuk minder dan in NL), zonder oudejaarsconference, zonder appelflappen, zonder terugblik van 2012....
Aanhaken op de NZ tradities gaat ook niet echt, want  de blanken zijn hier nog maar 4 generaties en zijn een allegaardje zonder een gezamelijke historie of cultuur ( en die bbq met steak kennen we nu wel).

Wat dan te doen: nieuwe tradities maken of oude NL tradities toch maar in ere herstellen? We hebben gekozen voor het tweede. Na wat surfen op internet kwamen we een traditie tegen , waar we nog niet eerder van wisten, anders hadden we die in NL natuurlijk ook al die jaren meegedaan (echt waar!): de nieuwjaarsduik!
Voor de mensen die het niet kennen: op 1 januari neem je een duik in het water om zo het nieuwe jaar in te luiden. Sommige mensen doen dat in een zwembad, in een jaccuzi, bubbelbad,  rivier of in de zee, maar na ons laatste kampeer avontuur besloten wij het hier dichter bij huis te zoeken; in bad dus!

Helaas bleek ons bad te klein voor ons allen en hebben we de koude wind getrotseerd om bij een  gevoelstemperatuur van amper 20 graden in het zwembad te duiken! Ja, jullie lezen het goed: buiten!
Er moest iemand op de jongste letten en foto's nemen, dus we zijn maar twee keer gesprongen om zo ook voor de overige familieleden een goed 2013 in te luiden.  Na afloop snel weer uit het water, wat warms aantrekken en een kopje hete thee drinken, want het gaat je toch niet in de koude kleren zitten, zo'n duik!
Wat een ontzettend leuke traditie is dit! Volgend jaar gaan we het weer doen; weer of geen weer, want tradities zijn er om in ere gehouden te worden. Nu alleen nog op zoek naar een goede oliebollenkraam; eentje zonder meelwormen het liefst....
Gelukkig nieuw jaar allemaal en we hopen, dat dit een jaar wordt, waarin dromen uitkomen!

echt zoooo koud man!

Gelukkig 2013!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten