vrijdag 26 juli 2013

Onze warmte in barre tijden (Marja)

We wonen in een huis, wat beschikbaar is gesteld door de medical trust. Dat is een groep mensen, die kort gezegd voor de dokter zorgt. Dit huis is  naar Nl begrippen niet echt geisoleerd: geen dubbel glas, dunne muren, kieren bij de voor- en achterdeur. Maar voor NZ begrippen is er aan dit huis echt wel het een en ander gedaan aan isolatie: onder de slaapkamers is er bijvoorbeeld piepschuim tegen de vloer aangeplakt ter isolatie (vrij gangbare manier van isolatie hier kan ik je zeggen). Dat weten we, omdat we vanaf de garage de piepschuim kunnen zien zitten. Onder het piepschuim lopen alle leidingen, iest waar ik me over verbaas, want dat lijkt me weer helemaal niet zo handig, warmte-technisch gezien (maar wel weer makkelijk om erbij te komen als er problemen zijn). En waarschijnlijk is er iets van glaswol op het plafond gestopt, zodat  de kou ietsje minder kan ontsnappen. In Blenheim was een deel van het huis gebouwd volgens de nieuwste bouwvoorschriften. Met alluminium kozijnen! Als ik even diep graaf in mijn kennis die ik heb opgedaan in de middelbare school, dan komt er iets belangrijkt bovenborrelen. Hout geleid de warmte en kou niet. Daarom hebben veel huizen in NL houten kozijnen bij het dubbele glas. Dat houdt de warmte zo lekker binnen.
Dat verklaart ook, waarom het zelfs in dat mooie huis in Wanaka zo afkoelde 's nachts! Alle kozijnen van alliminium, dus de volgende ochtend kwam er een immense kou vanaf de ramen en had je alsnog overal condens....hmmm... deze kiwi- logica snap ik even niet, maar iemand zal er wel een briljante twist aan gegeven hebben. Misschien houden de kiwi's niet van onderhoud plegen en is dit wel handig (Maar waarom dan geen kunststof?)

Maar goed, wij hebben dus Verwarming in huis. Niet alleen een open haard, een gloednieuwe gashaard met ingebouwde timer en thermostaat, maar een echte cv. En elke radioator heeft een thermostaatknop, een luxe die wij in NL in ons eigen huis zelfs niet hadden!
Er zijn wel een paar verschillen met NL. Zo verstookt deze cv-ketel geen gas, maar diesel. Dus wij hebben naast het huis een gezellige opslag tank staan met een paar honderd liter diesel. En als dat op is ( geen idee hoe we dat kunnen zien), dan zeggen we het tegen Wylie's garage (om de hoek) en die komt met een pompwagentje onze tank vullen. Ben benieuwd hoe duur dat is trouwens....



Gooit u hem maar vol hoor.....
Dit is de ketel, model wasmachine zeg maar....
En de gaskachel heeft gas nodig. Dus een paar meter naast de dieseltank staan er drie gasflessen van ca 1.60 hoog.  Allemaal heel veilig houd ik mezelf voor.  In ieder geval is dit huis een stuk warmer en huiselijker dan het huis in Blenheim.


En de brandstof voor de gaskachel.....


We hadden allemaal electrische dekens gekocht (het is koud daar in het zuiden!), extra fleece dekens ingeslagen... De electrische dekens staan op non actief, de dekens doen dienst als tent-bouw-materiaal.  Maar wie weet, gaat alles weer aan en op als er weer eens kou komt. Want dat is tot nu toe erg meegevallen.  We gaan het meemaken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten